Ελένη Γεωργίου, Προφορική μαρτυρία 2 (ΟΠΙΔΗΧ)

Media

Part of Γεωργίου Ελένη, Προφορική Μαρτυρία

Φορέας

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου-ΟΠΙΔΗΧ

Αρχείο

VSIAF_EGEORG_AUDIO I

Αφηγήτρια

Γεωργίου Ελένη

Γλώσσα

Ελληνική

Θέμα Αποσπάσματος

Παλαιός και νέος συνοικισμός: τα ιδιωτικά πηγάδια, αποκλειστική πηγή υδροδότησης.

Απομαγνητοφώνηση Αποσπάσματος

[Πότε άρχισε να κτίζεται το Χαλάνδρι; Εδώ, η γειτονιά, πότε άρχισε;] Το ’22, όπως ξέρετε, ήρθαμε… μόλις ήρθαν και τους τα δώσανε... ούτε νερό είχαν, τίποτε, ο κάθε ένας κοίταζε να ανοίξει ένα πηγάδι, να πάρει έναν κουβά και να πάει στα δεκατέσσερα μέτρα να φέρει νερό. Ούτε πάγο είχαμε ούτε τίποτα… [Πηγάδι εδώ, είχατε εσείς;] Είχαμε. Κι αυτό έχει (εννοώντας τον γιό της), και ο Κώστας. (γιός Γεωργίου: Το ‘χω εγώ ένα, πίσω.) Το κάθε σπίτι σχεδόν είχε το δικό του. Μετά τα κλείσαμε.

Χρονολόγηση

Η διάνοιξη ιδιωτικών πηγαδιών από το κάθε νοικοκυριό στον νέο συνοικισμό ξεκινά, με την μετεγκατάσταση των προσφύγων, από τον παλαιό στον νέο συνοικισμό, η οποία έγινε το 1936. Η αφηγήτρια αναφέρει την χρονολογία 1922, χρονιά που η οικογένειά της έφτασε στην Χίο από την Μικρά Ασία για να εγκατασταθούν ως πρόσφυγες στο Χαλάνδρι μετά από ένα διάστημα παραμονής τους σε προσφυγικό καταυλισμό στο Λαύριο. Ο πρώτος προσφυγικός καταυλισμός του Χαλανδρίου δημιουργείται το 1927, οπότε οι όποιες αναφορές της αφηγήτριας στον παλαιό (πρωτο) συνοικισμό εκκινούν από την χρονολογία αυτή.  

Τόπος

Χαλάνδρι- παλαιός και νέος Συνοικισμός

Σχόλια

Το πηγάδι, συνεχίζει να αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο υδροδότησης  στον νέο συνοικισμό ακόμα και μετά τη σύνδεσή της περιοχής με το κεντρικό δίκτυο της ULEN.

Διάρκεια

01.16.27 – 01.17.00

Λέξεις Κλειδιά

 

Title

Ελένη Γεωργίου, Προφορική μαρτυρία 2 (ΟΠΙΔΗΧ)