-
Δίδυμος αγωγός ακαθάρτων, 1940
-
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή στα έργα ύδρευσης στην Υλίκη, 1956.
-
Γυναίκες βγάζουν νερό από πηγάδι της Αθήνας, 1938
-
Προσκεκλημένοι στην τελετή εγκαινίων του Φράγματος του Μαραθώνα. Αριστερά απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης, στο κέντρο ο γενικός επιβλέπων του έργου Roy Gausmann και δεξιά ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και πίσω δεξιά ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, 1929.
-
Εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό του Αδριάνειου Υδραγωγείου
-
Αδριάνειος Δεξαμενή στο Κολωνάκι, 1936
-
Διανομή νερού σε γειτονιά της Αθήνας, 1933
-
Μεσημεριανή ανάπαυση σε χειράμαξες, εργοτάξιο Μαραθώνα, 1927.
-
Εργασίες για το δίκτυο ύδρευσης, μπροστά από την Πύλη του Αδριανού, χ.χ.
-
Αναβρυτήρια που τοποθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων για τους διερχόμενους στο Ζάππειο
-
Ασπρόμαυρη φωτογραφία όπου εικονίζονται κάρα με άλογα που κουβαλούν ξύλινα κιβώτια. Σωλήνες γεμίζουν τα κιβώτια με νερό.
-
Εργαζόμενοι με τα εργαλεία και τα μηχανήματά τοποθετούν τον καινούργιο αγωγό ύδρευσης δίπλα στα ερείπια του αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου.
-
Τοποθέτηση αγωγών εντός της πόλεως στην οδό Σταδίου, έναντι του βιβλιοπωλείου Ιωάννου Σιδέρη, 1936
-
Εργαζόμενοι και περαστικοί δίπλα στο σκάμμα όπου τοποθετείται ο καινούργιος αγωγός της ύδρευσης.
-
Χάρτης του Δήμου Χαλανδρίου όπου απεικονίζεται η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης και οι μετέπειτα επεκτάσεις του.
-
Ασπρόμαυρη φωτογραφία που απεικονίζει νερουλά με το βαρέλι στο κάρο του
-
Αγόρια γεμίζουν στάμνες σε βρύσες πηγής, για διανομή πόσιμου νερού στην Αθήνα. Περίπου 7 μίλια βορειοανατολικά της Αθήνας.
-
Οι επίσημοι ξεναγούνται στο έργο και προετοιμάζονται να γευματίσουν
-
Γυναίκες αναμένουν τη σειρά τους για προμήθεια νερού
-
Χάρτης της εταιρείας ύδρευσης ULEN το δίκτιο της ύδρευσης το 1932
-
"...Ως διά του φύλλου του παρελθόντος Σαββάτου ανηγγείλαμεν, χθες εγένετο ο καθαρισμός της δεξαμενής του Αδριανείου υδραγωγείου, εις ην παρέστησαν ο δήμαρχος Αθηναίων, ο υπουργός των Εσωτερικών και περί τους πεντακοσίους περίπου πολίται. Εκ της εργασίας ταύτης απεδείχθη, ότι εν τω πυθμένι της δεξαμενής δεν υπήρχεν ειμή μόνον άργιλλος και άμμος, ουδεμία δε άλλην ακάθαρτος ουσία ευρέθη εν αυτή. Ο καθαρισμός της δεξαμενής διήρκεσεν από της 8 π. μ. μέχρι τις 3 μ. μ., το δ’ εκ της δεξαμενής εξαχθέν ύδωρ εχρησιμοποιήθη ριφθέν εις την υπόνομον της οδού Σταδίου και εις την ετέραν την απολήγουσαν εις το ρεύμα της Βάθειας..."
-
"...Μέχρι του 1874 επιστεύετο, ότι η πηγή των υδάτων της πόλεως υπό το τότε τελευταίον ονομαζόμενον φρέαρ, μεταξύ της οδού Κιφησσίας και του χωρίου Χαλανδρίου, και ότι αμέσως μετά την πηγήν ήτο διάφραγμα χρησιμεύον ως δεξαμενή ή διϋλιστήριον, εκ της οποίας το ύδωρ διωχετεύετο εις την πόλιν. Η τότε υδραυλική επιτροπή του Δημοτ. Συμβουλίου, συγκειμένη εκ του υποφαινομένου Δ. Ζαχαρία και των κ. Δημ. Καλλιφρονά, Αγγέλου Κουτσογιάννη και του αποβιώσαντος Δ. Αλμέιδα, μετά προηγουμένην μελέτην, επείσθη ότι δεν ήτο εκεί η πηγή του ύδατος, ούτε μετ' αυτήν τεχνητόν τι έργον προς εκκαθάρισιν αυτού. Η επιτροπή εύρε μεγάλην αντίπραξιν προς υποστήριξιν και πραγματοποίησιν της ιδέας της και μετά μακράς συζητήσεις εν τω Δημοτ. Συμβουλίω έλαβε την άδειαν, υπό ιδίαν αυτής ευθύνην, και επεχείρησε την εκκαθάρισιν του εκεί τεμαχίου του υδραγωγείου· προς απόδειξιν δε της αντιδράσεως κατά της επιτροπής, παραθέτομεν εκτός πολλών άλλων γραφέντων εις τας εφημερίδας κατ' αυτής, την εξής περικοπήν εκ της τότε δημοσιευομένης εφημερίδος η Αυγή εν τω φύλλω αυτής της 13 Ιουλίου 1874: «Άκουσον αναγνώστα, και αν θέλης μην αγανακτής. »Το υπάρχον υδραγωγείον κατεσκευάσθη επί Αυτοκράτορος Αδριανού· οι άριστοι τότε υδραυλικοί επιστήμονες είχον κατασκευάσει 30-35 μέτρα μακράν της πηγής επί της επιφανείας του πυθμένος του υδραγωγείου διάφραγμά τι, το οποίον εχρησίμευε εν είδει δεξαμενής, εν η καθαριζόμενον το εκ της πηγής ορμητικώς αναβρύον ύδωρ, μετωχετεύετο εις την πόλιν. »Το διάφραγμα τούτο κρημνίζει σήμερον ο κ. Δήμαρχος τη γνωμοδοτήσει δύο αδαών και αμοίρων πάσης οιασδήποτε ειδκότητος δημοτ. Συμβούλων, ίνα ούτω αυξήση δήθεν το ύδωρ της πόλεως μη ευρίσκον εμπόδιον τι.."
-
Αι εργασίαι προς αύξησιν των υδάτων της πόλεως Αθηνών διά του καθαρισμού και της επισκευής διαφόρων διακλαδώσεων του Αδριανείου υδραγωγείου επιδιώκονται. Εντολή της κυβερνήσεως, ο γάλλος αρχιμηχανικός κ. Γκοτλάν ήρξατο της μελέτης των γενησομένων υδραυλικών παρασκευών, ήτις δεν θέλει διαρκέσει πλέον της μιας εβδομάδος. Μεθ’ ο άρξονται αι εργασίαι, των χρημάτων λαμβανομένων εκ του μετά της Τραπέζης δημοτικού δανείου του ενός εκατομμυρίου δραχμών. Αναμένεται ν’ αυξήσωσι τα ύδατα εντός τινων μηνών κατά δώδεκα οκάδας. Να το ιδούμεν και να μη το πιστεύσωμεν. Αλλά μακάρι!
-
Κατά τας υπό του μηχανικού του δήμου γενομένας καταμετρήσεις, το εν τη αδριανείω δεξαμενή ύδωρ ην, κατά μέσον όρον, από της 20 μέχρι της 30 δεκεμβρίου, το μεν τακτικόν οκάδων 11 μέχρι 12, μετά του ύδατος δε του Κολωνακίου και των Αμπελοκήπων οκάδων 14 μέχρι 15,50. Επαισθητώς ηύξησε το εκ της Πεντέλης διά των πρό τινος τοποθετηθέντων σιδηρών σωλήνων εισρέον ύδωρ, εις το αδριάνειον υδραγωγείον, παρά το Χαλάνδριον.
-
Πρόταση για επαναχρησιμοποίηση της δεξαμενής των Αμπελοκήπων του Αδριάνειου Υδραγωγείου και για καθαρισμό των υδάτων.