-
Επιστολή του Παναγή Κυριακού που αναφέρεται στα έργα που έγιναν επί δημαρχίας του για την αποκατάσταση του Αδριάνειου υδραγωγείου και την ύδρευση της Αθήνας.
-
[...] Ἀλλὰ καὶ ἑτέρα γνώμη περὶ αὐξήσεως τοῦ ὕδατος ὑπάρχει: Ἐὰν καθαρισθῇ καλῶς, ὡς μᾶς εἶπεν ἄλλος μηχανικὸς τὸ Ἀδριάνειον ὑδραγωγεῖον, ὅπερ ἔχει καταστῇ πορῶδες, εἰς πολλὰ δὲ μέρη ἔχει ὑποστῇ καταπτώσεις, διότι ὁ φημιζόμενος καθαρισμὸς γίνεται μόνον ἀπὸ τῆς δεξαμενῆς μέχρι τοῦ χωρίου Χαλανδρίου, ἐκεῖθεν δ’ ἀφίνεται εἰς τὴν τύχην του. Προσέτι δ’ ἐὰν διὰ μικρᾶς δαπάνης καταβιβασθῇ τὸ ἔδαφος τοῦ Ἀδριανείου ὑδραγωγείου εἰς τὴν πηγάδαν τοῦ Χαλανδρίου, ἐξ ἧς τὸ ὕδωρ ἐν καιρῷ ξηρασίας ρίπτεται εἰς τὸ ὑδραγωγεῖον διὰ μαγγανοπηγάδου ὑπὸ ἵππου κινουμένου, ὥστε νὰ μὴ χάνεται καὶ ἐκεῖθεν τὸ ὕδωρ, θὰ ἔχωμεν, πιστεύουσί τινες, ἀρκοῦν ὕδωρ διὰ τὴν πόλιν ἐκ τούτου καὶ τοῦ καθαρισμοῦ τοῦ ὑδραγωγείου ἐκ τοῦ πορώδους αὐτοῦ, ἕνεκα τοῦ ὁποίου πολὺ ἀπόλλυται ὕδωρ. Τὰς γνώμας ταύτας διαφόρων καταγινάντων εἰς τὰ ὑδραυλικὰ γράφομεν ἐνταῦθα οὐχὶ μὲ τὸν σκοπὸν νὰ ζητήσωμεν τὴν ματαίωσιν τῶν ἥδη ἐνεργουμένων διαπραγματεύσεων μετὰ τῶν ζητουσῶν τὴν ἐκμίσθωσιν τῶν ὑδάτων ἐταιριῶν, ἀλλὰ πρὸς γνῶσιν καὶ τῶν ἁρμοδίων καὶ αὐτῆς τῆς μελλούσης ν’ ἀναλάβῃ τὴν ἐκμίσθωσιν τῶν ὑδάτων ἐταιρίας.
-
"Σήμερον την πρωίαν ο νομάρχης Αττικής μετά του διευθυντού της Αστυνομίας του δημάρχου και των μηχανικών του Δήμου εξηκολούθησε την επιθεώρησιν του Αδριανείου υδραγωγείου. Και αι εκ της επιθεωρήσεως ταύτης εντυπώσεις υπήρξαν οικτρότεραι της προχθεσινής. Εκτός των άλλων άνωθεν των Παραπηγμάτων ανεκαλύφθη παραπλεύρως του υδραγωγείου μέγας βόθρος εντός του οποίου ρίπτονται αι ακαθαρσίαι των αποχωρητηρίων της οικίας Κύκοτα! ! ! Συνεπεία της οικτράς ταύτης καταστάσεως του υδραγωγείου, ο κ. Καρατζάς συνέστησεν εις τον Δήμαρχον ίνα εις πρώτην συνεδρίασιν του Δημοτ. Συμβουλίου ζητήση ειδικήν πίστωσιν δια της οποίας το υδραγωγείον από του Χαλανδρίου μέχρι της πόλεως αντί λιθοκτίστου, ως είναι νυν αντικατασταθή διά σιδηρών σωλήνων ούτως ώστε να μη υφίσταται του λοιπού βλάβαι και το ύδωρ επηρεάζεται εκ των εξωτερικών ακαθαρσιών. Ο κ. Μερκούρης υπεσχέθη ότι θα λάβη τα μέτρα ταύτα χάριν της υγείας και της περιστολής του κοιλιακού τύφου."
-
Το άρθρο αναφέρεται στην εκδρομή που διοργάνωσε ο Σύλλογος των πολιτικών μηχανικών σε συνεννόηση με τη Δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό να ελέγξει την κατάσταση του Αδριάνειου υδραγωγείου και την απώλεια υδάτων κατά μήκος της χάραξής του.
-
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας παραθέτει τη γνώμη του διευθυντή του υδραυλικού τμήματος του Δήμου Αθηναίων Χ. Γούναρη για το πρόβλημα της ξηρασίας στην Αττική. Αναφέρει ως αιτίες τη διάνοιξη εκατοντάδων φρεατίων που αποστραγγίζουν το έδαφος, την επιδιόρθωση του Αδριάνειου υδραγωγείου και την απογύμνωση του εδάφους. Ως θεραπεία προτείνει την αναδάσωση των γύρω βουνών, πριν "η Αττική θα γίνη μία απέραντος Μούμια".
-
Ο Δήμαρχος Αθηναίων επιθυμεί τον διορισμό Επιτροπής Μηχανικών του Δημοσίου για να καταμετρήσει το πόσιμο νερό που εισέρχεται στη δεξαμενή του Λυκαβηττού. Ιδιαιτέρως παρακαλεί να καταμετρηθεί το νερό που εισέρχεται στο Αδριάνειο υδραγωγείο στο Χαλάνδρι από την Πεντέλη.
-
Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στο Δήμο Χαλανδρίου σχετικά με την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Αργοναυτών. Η υπηρεσία εισηγείται τη δημιουργία λωρίδας πρασίνου για την ανάδειξη των φρεατίων του Αδριάνειου υδραγωγείου.
-
Εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό του Αδριάνειου Υδραγωγείου
-
Αδριάνειος Δεξαμενή στο Κολωνάκι, 1936
-
Αναφορά της 19/10/1973 κατοίκου περί της καταστροφής που θα επιφέρει η απαλλοτρίωση κτημάτων στην περιοχή Ψαλίδι Αμαρουσίου στα σωζόμενα τμήματα του Αδριάνειου Υδραγωγείου (οδός Πέλικα).
-
Έγγραφο της 22/11/1973 της Επιθεώρησις Πολιτισμού της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής περί ύπαρξης φρεατίων Αδριάνειου Υδραγωγείου σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή.
-
Οριζοντιογραφίες Αδριάνειου Υδραγωγείου, Χαλάνδρι, 1936
-
Κυανοτυπία. Σχέδιο αποκατάστασης Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Ηράκλειο.
-
Μια θεατρική παράσταση – κατάδυση στα βάθη της πόλης. Πώς μπορεί το «κάτω» να διηγηθεί τον εαυτό του ως μέρος της πάνω αστικής ζωής; Μια νοητή εξερεύνηση στο Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας από την ομάδα Όχι Παίζουμε Ι UrbanDig Project. Παίχτηκε στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του 1ου Hidrant Festival.
Στην παράσταση εμφανίστηκαν σχέδια του Αδριάνειου Υδραγωγείου από τη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., τα οποία μαζί με την έκθεση των εργασιών διερεύνησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου από το Ε.Μ.Π. (Π. Δευτεραίος και Μ. Μαμάσης) αποτέλεσαν βασικές πηγές της καλλιτεχνικής έρευνας.
Σύλληψη – Έρευνα: UrbanDig Project – Παναγιώτα Πανταζή
Κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Μουσική: Θάνος Κοσμίδης
Προβολές: Ανέστης Ανέστης
Σκηνικά/κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Υπεύθυνη παραγωγής: Ελένη Λινάκη
Τεχνικός υπεύθυνος: Ρέα Ζέκκου
Επικοινωνία & Προβολή: Εύα Αναγνωστάκη, Ελεάννα Γεωργίου
Βοηθός φωτιστή: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες promo: Μαρία Τούλτσα
Φωτογραφίες & Trailer παράστασης: Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς
Ερμηνεία: Ειρήνη Αλεξίου, Φένια Σχοινά, Θάνος Κοσμίδης
-
Τα ρέματα και τα αγροκτήματα στην περιοχή της οδού Ριζαρείου. Το Αδριάνειο υδραγωγείο στο Χαλάνδρι. Η ύδρευση από την ULEN.
-
Λειτουργία Αδριάνειου υδραγωγείου, πότισμα περιβολιού, ζώων.
-
Μαρτυρία σχετικά με την υδροδότηση από ιδιωτικά πηγάδια, τη λειτουργία των στοών του Αδριάνειου ως καταφύγιου στην κατοχή και την καταστροφή υλικού από Γερμανούς στο ρέμα
-
Παιχνίδι στη ρεματιά και στο Αδριάνειο, κοπάνες, λειτουργία εργοστασίου κεραμικής, λουτρά στο Δημαρχείο, σύνδεση με ΕΥΔΑΠ
-
Περισυλλογή χόρτων από όχθες ρεματιάς στην κατοχή, ύδρευση από πηγάδια και ποιότητα νερού (χωνευτικό), σύνδεση με το δίκτυο, Αδριάνειο.
-
Στα τοιχώματα της Δεξαμενής καθίζησης στο Χαλάνδρι υπάρχουν χαράγματα λέξεων (π.χ. Χαράλαμπος 1877) και ανθρωπόμορφων σχεδίων.
-
Στις φωτογραφίες διακρίνονται τα φρεάτια και το νερό που έχει συγκεντρωθεί και ρέει
-
Οι αναμνήσεις του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Δημήτρη Χριστουλάκη. Παράτολμες παιδικές εξερευνήσεις στο Αδριάνειο Υδραγωγείο, κήποι φτωχικών σπιτιών που μοσχοβολούν, ατέλειωτα παιχνίδια μέσα στη ρεματιά.
-
Κινηματογράφηση στα υπόγεια τμήματα του Αδριάνειου Υδραγωγείου με κατάβαση στα φρέατα και επίσκεψη σε τμήματα της σήραγγας από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων και σπηλαιολόγων (Αστική Σπηλαιολογία - Urban Speleo Engineering) με τη συνεργασία της Ε.Υ.ΠΑ.Π. Βίντεο-περιγραφή Παναγιώτης Δευτεραίος, Δρ. Ε.Μ.Π, Πολιτικός Μηχανικός, Σπηλαιολόγος
-
Το επιστύλιο της δεξαμενής του Αδριάνειου Υδραγωγείου βρίσκεται σήμερα στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας.
-
"...1ον Απεκαλύφθησαν και εκαθαρίσθησαν από τας προσκεκολλημένας απολιθώσεις 1550 τρέχοντα μέτρα αρχαίου υδραγωγείου. 2ον Εκαθαρίσθη και επεσκευάσθη αρχαία υπόνομος (tunel) επί μήκους 250 μέτρων διά βαρούλκων. 3ον Ανεκαινίσθησαν εντελώς διά νέου θόλου εκ πλακών 250 τρέχοντα μέτρα αρχαίου υδραγωγείου μετά των αναγκαίων φρεάτων. 4ον Πλησιάζει ν’ αποκαλυφθή σχεδόν ολόκληρος η αρχαία δεξαμενή του Αδριανού. Εδαπανήθησαν δε υπό του Δήμου Αθηναίων διά τας ειρημένας εργασίας, ούσας εντελώς πληρωμένας, το όλον δραχμαί 11,054,73, ήτοι δραχ. ένδεκα χιλιάδες πεντήκοντα τέσσαρες και λεπτ. 73 επί τη βάσει των εκδοθέντων υπ’ εμού πιστοποιητικών πληρωμής και καταστάσεων θεωρημένων υπό των αρμοδίων μελών της υδραυλικής επιτροπής. Εδαπανήθησαν προς τούτοις και δραχμαί 661,65 υπό της διορισθείσης ειδικής επιτροπής προς έρευναν και μελέτην των αναβρυόντων υδάτων εν Χαλανδρίω..."