Ιωάννης Καλιώρης, Προφορική μαρτυρία 5 (ΟΠΙΔΗΧ)

Media

Part of Καλιώρης Ιωάννης, Προφορική Μαρτυρία

Φορέας

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου-ΟΠΙΔΗΧ

Αρχείο

ΝΟRAND_GKALEO_AUDIO_FILES_ MP3

Αφηγητής

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΙΩΡΗΣ ή ΚΑΛΕΩΔΗΣ

Γλώσσα

Ελληνική

Θέμα Αποσπάσματος

Αναζήτηση οικοπέδου για να χτιστεί Γυμνάσιο στο Χαλάνδρι

Απομαγνητοφώνηση Αποσπάσματος

Υπήρχε τότες η Σεβαστή Καλλισπέρη. Η Σεβαστή Καλλισπέρη που είχε δοθεί και το όνομά της να πούμε, εκεί εε, [Νάση: ναι] που είχε ένα ελαιώνα κατά κάποιο τρόπο. Στον ελαιώνα αυτόν πηγαίναμε όταν κάναμε, ας πούμε, ημέρες περιπάτου τότε στο σχολείο, στο σχολείο [Νάση: (00:25:48): ναι] εε, είχαν καθορίσει ημέρα περιπάτου και πηγαίναμε εκεί αντί να πηγαίνουμε στην Πεντέλη και αλλού κι αυτά, πηγαίναμε με τα πόδια εκεί καθόμαστε, χαζεύαμε να πούμε παίζαμε στο… λοιπόν και ήτανε.. και τότε ο Παπαγεωργίου  ο καθηγητής μαθηματικών, λέει στον πατέρα μου αυτή η Καλλισπέρη λέει, έχει αυτό το κτίριο, αυτό το οικόπεδο, και ψάχνει να βρεί να το δώσει απ’ ότι μάθαμε να πούμε να το διαθέσει, Δεν πάμε να την δούμε μήπως μήπως γίνει το γυμνάσιο του Χαλανδρίου και πήγαν οι δυό τους , ο ο Παπαγεωργίου και ο πατέρας μου και της είπαν αυτό κι αυτό εμείς στεγαζόμαστε σε κάτι εκεί ταβέρνες, εκεί δίπλα να πούμε, στην πλατεία  (00:26:26) δεν έχουμε, δεν έχουμε χώρο διαλείμματος βέβαια. Ο χώρος για τη γυμναστική ήτανε στον κινηματογράφο Αρμονία. Τότε ήταν ελεύθερο γήπεδο δίπλα στην Αρμονία και ήτο στο, στο, στο Λυώμενο των προσκόπων,  κάτω στην εε  στην [Νάση: στη ρεματιά]

(00:26:49) Καλεώδης: στη ρεματιά, στη ρεματιά. Εκεί πηγαίναμε και κάναμε γυμναστική και τα λοιπά. Και της είπαμε αυτό το πράγμα…..

Χρονολόγηση

Δεκαετία του 1950

Τόπος

Χαλάνδρι, Πλατεία Δούρου

Σχόλια-Παρατηρήσεις

Σχολιάζεται πού τα παιδιά του Γυμνασίου (που βρισκόταν στην Πλατεία Δούρου από το 1942) έκαναν γυμναστική. Ένας χώρος ήταν κοντά στο Λυόμενο των προσκόπων στη ρεματιά. Στο ίδιο Λυόμενο κάνουν  αναφορά και άλλοι αφηγητές.

Επίσης γίνεται αναφορά στην πρώτη προσπάθεια των καθηγητών να πλησιάσουν την Καλλισπέρη με το αίτημα της ανέγερσης Γυνασίου για το Χαλάνδρι. Η δωρεά της Καλλισπέρη έγινε και το Γυμνάσιο (Καλλισπέρειο) στεγάστηκε στο νέο κτήριο το 1957.

Ο κινηματογράφος που ήταν δίπλα στο Γυμνάσιο ήταν η «Τιτάνια».

Διάρκεια

00:25:31 έως 00:26:49

Λέξεις Κλειδιά

ρεματιά, γυμνάσιο, γυμναστική, Λυόμενο

Title

Ιωάννης Καλιώρης, Προφορική μαρτυρία 5 (ΟΠΙΔΗΧ)